De voorraad nieuwe, onverkochte woningen groeit voor het eerst in de afgelopen veertien jaar

De voorraad nieuwe, onverkochte woningen groeit voor het eerst in de afgelopen veertien jaar

Spanje sloot 2023 af met 447.691 nieuwe onverkochte woningen, een stijging van 0,7% op jaarbasis, de eerste toename sinds 2009.

Volgens het ‘Rapport over de voorraad nieuwe woningen 2023’ van het ministerie van Huisvesting en Stedelijke Agenda, is de voorraad nieuwe onverkochte woningen in 2023 met 0,7% toegenomen tot 447.691 woningen. Dit is de eerste stijging sinds 2009.

Het rapport benadrukt dat sinds 2010 de opgebouwde voorraad grotendeels is geabsorbeerd, maar dat dit absorptietempo sinds 2019 zeer traag verloopt.

In Andalusië (7,45%), Madrid (6,91%), Baskenland (4,77%), Catalonië (3,52%), Ceuta en Melilla (2%) en Aragón (0,16%) is de totale voorraad toegenomen, terwijl deze in de rest van de autonome gemeenschappen is afgenomen of gelijk is gebleven aan de voorraad van januari 2004, die als referentie wordt genomen.

De Valenciaanse Gemeenschap kende de grootste daling, met een afname van 5,8%. Asturië, Galicië, Murcia en de Canarische Eilanden zagen een daling van meer dan 2%. In de provincie Guadalajara daalde de voorraad in 2023 met 41% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap, Andalusië en Madrid concentreren 60% van alle onverkochte nieuwbouwvoorraad.

De Valenciaanse Gemeenschap, Catalonië en Andalusië nemen bijna de helft van de nationale voorraad voor 2023 voor hun rekening, terwijl Navarra, Cantabrië en Extremadura geen voorraad hadden, wat betekent dat er geen verschil is met de bestaande voorraad van januari 2004. Baskenland, Ceuta en Melilla hebben het laagste percentage van de nationale voorraad.

De voorraad nieuwe woningen vertegenwoordigt 1,66% van de totale woningvoorraad in Spanje, met La Rioja als de autonome gemeenschap met de grootste voorraad in verhouding tot de woningvoorraad (4,34%), gevolgd door Castilië-La Mancha en de Canarische Eilanden, beide met een voorraad van meer dan 2,5%.

Aan de andere kant zijn er Baskenland en de Balearen met een voorraad van minder dan 1%, en Navarra, Cantabrië en Extremadura met een nulvoorraad. Provincies die opvallen zijn Castellón (5,17% van het totaal), Toledo (4,68%), La Rioja (4,34%), Lleida (3,65%) en Santa Cruz de Tenerife (3,35%). In 2023 hadden echter 37 provincies een voorraadpercentage van minder dan 2%.

Madrid en Barcelona brengen een groot bouwvolume samen.


Het onderzoek laat zien dat Madrid en Barcelona, die tot de provincies behoren met de hoogste voorraadniveaus in verhouding tot het nationale totaal, een voorraad hebben van minder dan 1,9% van de provinciale woningvoorraad. Dit wijst erop dat deze provincies een groot bouwvolume hebben in vergelijking met andere provincies. Dit betekent dat, hoewel de woningvoorraad hoog is op nationaal niveau, deze in evenwicht is gezien de grote woningvoorraad in deze provincies. Opvallend is ook het geval van Valencia, waar een groot deel van de nationale voorraad is geconcentreerd (4,57%), terwijl de woningvoorraad in verhouding tot de woningvoorraad 1,36% bedraagt.